Vinuri cu arome de cireș și iarnă târzie! Degustație la Rozmarin Cafe cu FineWine


De vreo jumătate de an simțeam că îmi lipsește ceva. Nu, nu era vorba de soare sau căldură, ci de o degustație cu vinuri. Mie îmi place să savurez din vinuri, mai puțin să le consum în cantități mari. Ci să le torn în pahare, să le miros, să le privesc, să le gust și să le păstrez pe mugurii gustativi cât mai mult timp.


De această dată, am fost provocată de FineWine, mai exact de Andrei Cibotaru, să încerc patru vinuri. Vinurile au fost selectate special pentru noi de către Elizaveta Breahnă, expert în vinificație, ONVV. „A ținut neapărat să selecteze vinurile pentru voi”, a subliniat Andrei.


În compania unor vechi cunoscuți și câtorva mai noi, am fost adunați într-un local chic - Rozmarin Cafe, care a devenit recent - Wine Friendly. Mâncarea a fost gătită de Emil Bojescu (ex-membru al trupei The Flying Postmen, actual membru al trupei Black Olives), care este bucătarul acestui local. Vreau să zic că gătește superb, sparanghelul a ieșit superb, la fel ca puiul și aperitivele.


„Să dăm șepul!”


Am început să degustăm încet, pentru ca la final să fie totul mult mai rapid din cauză că eram tare curioși să le degustăm pe toate vinurile. Ca de obicei.


1. Spumant Chateau Vartely, 2013. Un brut clasic. 100% struguri Pinot Noir (soi roșu).


Spumantele în unele țări sunt servite ca aperitiv, în altele - ca desert. Ieri, noi am decis ca el să fie aperitivul serii. De la bun început am simțit u
n miros puternic, intens, un pic înțepător - așa cum se cuvinte unui spumant, cu bule mărunte și, pe alocuri, înecător de bun.


Știați că: 


* Atunci când deschizi un spumant, nu ar trebui să auzi un sunet puternic sau un trosnet, ci doar „pf” scurt. Deci, deschide-l atent și lent.


* Nu avem dreptul să utilizăm termenul „șampanie” pe etichete. O poate face doar regiunea Champagne din Franța.

2. Vinul RĂDĂCINI, 2015. Sauvignon Blanc produs de „Albăstrele Wines”.


Este aromat, dar nu a fost pe gustul meu de la început din cauză că am simțit miros de tămâie și busuioc. Dar după câteva înghițituri și câteva bucăți de cașcaval - a început să îmi placă.


Este destul de ușor și plăcut, de o culoare verzuie - fresh și cu arome expresive, chiar - ușor jucăușe.Știați că: 


* Albăstrele Wines face parte din Holdingul „Acorex Wine”, din care fac parte mai multe companii de vinificație. 


* Proprietarul holdingului deține și o fabrică de vinuri în Italia („Cantarini”)3. Vinul „Albariño” de la Fautor, 2015


Este o „bombă pentru cunoscători”, a zis Andrei. Și i-am dat dreptate. A fost vinul serii, în viziunea mea. Îl ador. Cred că e al doilea vin după Rose-ul de la Mezalimpe, care mi-a plăcut atât de mult.


Au produs doar 6200 de sticle de Albari
ño. Din păcate. Vinul are un miros puternic, intens, te lovește frumoas de la „prima întâlnire” cu sistemul tău olfactiv.Știați că: 


* Acest vin a fost produs din a treia roadă a acestei vițe de vii și este abia al doilea vin îmbuteliat.4. Rose de la Castel Mimi, 2015. Soiul de struguri Cabernet Savignon.


Avea miros de căpșune și fân. Are „gustul satului”, în sensul bun al cuvântului. Adică, reușește să îmi transmită emoții. Îmi plac vinurile care îmi trezesc amintiri și emoții.


Știați că: 


* Acest vin are culoarea - „pielea cucoanei”.


Această degustație este o „avanpremieră” a campaniei „Wine friendly”, care urmează să înceapă în curând și va dura 3 luni. Va fi cea mai lungă campanie de până acum. Urmează peste 30 de masterclass-uri și alte zeci de evenimente inedite marca ONVV, susținut de USAID și Ambasada Suediei.

Iată câteva imagini realizate de „colegii” mei:

O postare distribuită de nicolae apostu (@nicolaeapostu) pe


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce trebuie să le citim! 5 poezii care m-au impresionat în perioada adolescenței

Fetelor, nu transformați bărbatul vostru într-un travestit!

Retrospectiva anului 2017. Cele mai importante momente, suprinse de fotografi