„Nu trebuie să-ți fie frică să pari stupid”. Cum s-a desfășurat TEDxChisinau 2016


Mie îmi plac evenimentele TEDx de la Chișinău, pentru că reușesc să descopăr oameni pe care nu i-am cunoscut și să aflu detalii interesante despre moldovenii care s-au evidențiat de ceilalți prin modul lor de a fi și de a crea.


În această ediție, TEDxChisinau a reușit să mă cucerească cu modul de organizare și speakerii speciali. Pe unii i-am urmărit LIVE, pe alții - on-line.


Ideea evenimentului a pornit de la faptul că mulți dintre noi au diverse oportunități pe parcursul vieții, iar starea de „Superposition”(așa cum a fost numit TEDxChisinau în acest an) este darul pe care îl avem toți de a alege o singură direcție sau posibilitate din miile care ne apar în drum. Cel puțin, acest lucru am înțeles eu.

Mi se pare o idee tare bună și oarecum filozofică. Unii dintre noi pierd momentul și aleg greșit un drum, ulterior se căiesc toată viața. Alții reușesc să se prindă de oportunitate și ajung acolo unde au visat dintotdeauna.


O fotografie postată de Ana Sîrbu (@sirbuancuta) pe

Cum să alegi corect, ce trebuie să faci pentru ca să ajungi acolo unde îți dorești. Am selectat câteva citate din discursurile celor de la TEDxChisinau, cele mai reprezentative pentru mine și mă împart cu ele mai jos:

Cel mai tânăr speaker din istoria TEDx, Mihai Eșanu - 11 ani:
„În lume există 10 tipuri de oameni. Cei care pot număra în sistemul binar și cei care nu-l înțeleg”.

Alex Magala, înghițitor de săbii: „Fiecare dintre noi are o cantitate de negativ acumulată în interior. Pe cineva l-au supărat, la altcineva s-au întâmplat evenimente negative. Vreau să vă rog să îndreptați tot negativismul vostru în direcție pozitivă”.     
Un clip video postat de Ana Sîrbu (@sirbuancuta) pe

Richie Norton, fondatorul și directorul companiei Global Consulting Circle: „Nu trebuie să vă fie frică să fiți stupizi. Oamenii deștepți adresează întrebări stupide, iar visurile lor par stupide pentru cei din jur. Nu pierde timpul, încearcă să valorific fiecare zi”.

Roman Burlaca, regizor: „Oameni buni, faceți ceea ce simțiți. Nu există reguli. Dorința de a demonstra propriei persoane nu trebuie să dispară vreodată. Nu vă fie frică. Nimeni nu o să vă refuze. Pasul cât de mic nu ar fi este un pas comun spre a forma o industrie, care din păcate lipsește în Moldova”.

Adrian Vlas, inginer mecanic „AVAI Movement”: „Caută-ți de treabă, mergi înainte și realizează-ți visul”.

Dumitru Alaiba: „Nu riști cu nimic. Absolut cu nimic spunând ceea ce crezi. Riști foarte multe dacă nu o vei face”.

*
Discursurile unora chiar au emoționat publicul. Pentru că fiecare dintre noi are o poveste interesantă de spus. Fiecare dintre noi are cu ce se împărți cu cei din jur. 

Povestea unora, însă, poate fi una cu adevărat motivațională. Pe mine, speakerii m-au motivat să cred în ceea ce fac și să nu îmi fie frică să par ciudată/stupidă atunci când visez la lucruri imposibile.

*
Puteți să vizionați evenimentul integral, aici:

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce trebuie să le citim! 5 poezii care m-au impresionat în perioada adolescenței

Fetelor, nu transformați bărbatul vostru într-un travestit!

Retrospectiva anului 2017. Cele mai importante momente, suprinse de fotografi