„Marșutca moldovenească”. Cum să supraviețuiești într-un microbuz arhiplin


În fiecare dimineață mă deplasez spre serviciu cu o „marșutcă” (n.r. microbuz) de toată frumusețea, plină ochi cu oameni triști. În special, dimineața.

Iată câteva idei cum „să supraviețuiești” într-un microbuz arhiplin:

1. Dacă ești în stație și microbuzul e plin cu oameni, nu te speria. Trage aer în piept, deschide ușa și intră. Împinge oamenii, vei reuși să intri. Microbuzele din Chișinău au capacitatea de a se dilata.

2. Nu te sfii. Împinge omul de lângă tine. Perfect ar fi dacă nu vei încerca să te apuci de bare. Este destul de comod să te sprijini de oameni, să te lași cu toată greutatea corpului peste ei. Mai ales la frânare și pornire. Enjoy, nu te rușina.
3. Nu te spăla. Oamenii din microbuz vor aprecia. Foarte mult.

4. Dacă ești bărbat de vreo 40-50 de ani nu oferi locul doamnelor. Tu deja ești bătrân și bolnav. Doamnele sunt rezistente, fii serios. 
Dacă ești fată de vreo 25 de ani, nu oferi locul unui băiat cu o geantă grea sau care se simte rău. E bărbat, trebuie să rabde.

5. Microbuzul este locul perfect pentru a da sfaturi prietenei tale la telefon. Pentru a da lecții de viață. Să îi spui cât de proști și curvari sunt bărbații. Să nu uiți să o faci cu o voce gravă și să fii sigură pe tine. Oamenii obosiți de la serviciu chiar vor să știe ce să facă mai departe.

6. Focusează-te. Încearcă să calci pe picioare cât mai mulți oameni. Preferabil să o faci intenționat și să țintești cât mai mulți oameni.

7. Dacă se eliberează vreun loc, nu te sfii - fugi spre el. Împinge, dă la o parte oamenii și așază-te. Mai ales dacă ești un băiat de vreo 24 de ani. 

8. Când nu mai ai oxigen și simți că te asfixiezi. Așază-te în poziția gopnic.

9. Dacă ești vreo rusoaică înfârnată și nu doar(există și moldovence din această categorie). Nu uita, scopul tău este ca atunci când urci în microbuz să strici dispoziția la cât mai mulți oameni. Fii atentă. Este o misiune grea, dar nu imposibilă. Vorbe ca „говорите по-человечески”, „подтени свою жопу, чтобы я поместилaсь” sau „девушка, я родила, дай мне место (am scris exact cum se exprimă ele) - toate sunt binevenite. 

10. Încearcă să savurezi șansonul rusesc și manelele. Șoferul e un DJ înnăscut, în majoritatea cazurilor. Nu te revolta dacă observi atârnată panglica Sf. Gheorghe și drapelul Rusiei. Fii tolerant cu oamenii care cunosc totul despre istoria țării lor.


11. Dacă șoferul roagă „să vă da-ți mai în fund”, apoi nu râdeți și ascultați de om. El vă sfătuiește de bine.

12. Când vrei să cobori, împinge cu toată puterea oamenii din jurul tău. Asigură-te că oamenii vor avea vânătăi. Roagă șoferul „să oprească la oprire”, să nu zici cumva „opriți vă rog la stație”. 
Deschide ușa din mers și trântește-o tare. Nu spune mulțumesc.

Sunt reguli simple, dar știu că veți reuși. Trebuie să facem tot posibilul ca să avem sărbători fericite.

P.S. Aș vrea ca acest articol să fie tratat cu mult UMOR și să râdeți în perioada sărbătorilor de iarnă.
Să nu faceți NICIODATĂ ce am scris mai sus, e lipsit de educație și bun simț.

Fiți mai buni :*.


Comentarii

 1. Am râs cu lacrimi...adevărul dur..realitatea,din păcate...

  RăspundețiȘtergere
 2. Am filmat articolul,da si tu un ochi :) : https://www.youtube.com/watch?v=dfEfThPcGUc&feature=youtu.be

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dar tu știi că articolul este unul sarcastic?
   ADICĂ NU SUNT SFATURI CUM SĂ SUPRAVIEȚUIEȘTI, dar invers - ce SĂ NU FACI!

   Ștergere
  2. Interesant da aiestea care-si atirna drapelul SUA la fel nu cunosc istoria Moldovei? E clar k esti o rusofoba ! JOS romano fobii si ruso fobii din Moldova care inkurca la moldoveni sa se impace si cu rusii si cu americanii .

   Ștergere
 3. Hm, mai mergeti si cu autobuzele sau troleibuzele))) Sarbatori fericite!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. bun sfat de urmat....cel putin si m ecologic ar fi,iar in unele cazuri mai comod (Y)

   Ștergere
 4. Mare treaba si fapta eroica ai mai facut!!! Oameni din alte tari viseaza la asa conditii! Mai bine scriei scrisoare lu kirtoaca sau kui trebuie sa scoata microbuzele din capitala ceea ce no sa ajute 100% chishinaul nui din cauciuc ! Da oameni is dohuia asa ca asculta shanson shi shii cit mai pafosnaia

  RăspundețiȘtergere
 5. Văleu, se simte mîna de fetiță care vrea să gasească adevărul.
  În linii generale ai dreptate, dar la toate se poate de o explicație: cultura și educația, cei 7 ani de acasă. Ador situațiile când o bunică intră cu nepoțelul(ica) iubit pâna la infinit și îl lasă pe scaun, dar singură rămâne în picioare. Cum așa, aurașul ei să obosească stând în picioare în rutieră, după o zi grea la școală, 4!!! ore cu fundișorul pe scăunel, uti-puti. Da, și dă să-i țin și ghiozdanul, nu cumva să-i amurțească piciorușele sau mînele. De aici și avem rezultate - punctul 4 și 7.
  Da, și uneori mai incearcă să călătorești cu troleibuzele și autobuzele. Numai nu spune că nu poți ajunge unde îți trebuie, mai mergi pe jos, combină transportul. Ieșisre din situație este.
  O zi bună să ai, și atrage mai puțin atenție la toromaci ;)

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

De ce trebuie să le citim! 5 poezii care m-au impresionat în perioada adolescenței

Fetelor, nu transformați bărbatul vostru într-un travestit!

Retrospectiva anului 2017. Cele mai importante momente, suprinse de fotografi