10 lucruri despre Jurnalism pe care le-am învățat în România


Pe parcursul a zece zile am participat la un curs de formare a tinerilor jurnaliști din Republica Moldova, care s-a desfășurat la Iași.

Am discutat cu politologi, jurnaliști, formatori de opinie și profesori universitari români despre jurnalism. Cu siguranță, ca și ceilalți colegi de breaslă am avut anumite convingeri care în timpul cursurilor au fost confirmate sau infirmate.

Iată câteva lucruri „rupte” din gura speakerilor sau din cărțile acestora:

1. „Să nu spui ce nu se spune”
Acest lucru ține de subiectele sensibile care nu trebuie promovate de presă, cazuri mai speciale și inclusiv, declarațiile făcute de subiecți care te roagă să nu publici anumite lucruri pentru că va afecta copiii sau alte persoane apropiate.

2. „Adevărul este posibil acolo unde există libertate”
Este vorba de libertatea de exprimare. Doar în astfel de condiții, adevărul nu poate fi ascuns și iese la iveală datorită investigațiilor sau altor tipuri de materiale realizate de jurnaliști.

3. „Pe lângă pregătirea științifică, universitatea trebuie să formeze și personalitatea spirituală a studentului”
În majoritatea facultăților de la noi, studenții de la jurnalism sunt învățați cum să scrie corect din punct de vedere tehnic și gramatical. Dar, unii profesori uită să îi învețe că în orice material bun se ține cont de bunul simț și omenie.

4. „Un produs de calitate nu costă ieftin. Un om care nu este plătit bine este ori prost că acceptă acest lucru, ori emigrează unde este plătit bine”
Unii consideră că entuziasmul este destul pentru a face un lucru foarte bine. Însă, de multe ori, angajatorii sau angajații nu înțeleg că dacă vor să promveze calitate, trebuie să și plătească pentru un produs bun. În caz contrar, ambele părți vor avea de pierdut.

5. „Puteți fi oameni corecți, dar dacă reprezentați instituții afiliate politic sau care au o imagine murdară - pierdeți surse, încredere, credibilitate și rămâneți cu uși închise”
În Moldova avem o serie de instituții afiliate politic sau cărora le place să manipuleze. Unii zic că jurnaliștii sunt plătiți bine și nu au motive să plece de la acele instituții. Totodată, aceștia nu înțeleg că imaginea instituției media=imaginea jurnalistului care o reprezintă, și viceversa.

6. „Nu există obiectivitate deplină”
Când am auzit această declarație... eram uimită, dar am analizat și am fost de acord. Cât de obiectiv nu ai vrea să fii ca și jurnalist, un reportaj nu va fi 100% obiectiv.

7. „Dacă interpretezi deja devii o presă ideologizată”
Nu necesită prea multe comentarii ;).

8. „Cei care au acces la informație mai multă, au și o responsabilitate mai mare”
Evident. Din moment ce deții o anumită informație devii mai puternic, dar depinde de tine (jurnalistul) cum vei folosi această putere.

9. „Informația nu este o opinie”
Și acest lucru nu are treabă cu genul de jurnalism - opinia. Se au în vedere informațiile pe care le folosești în știre - care nu este opinia ta, ci conține mai multe surse (inclusiv și opiniile persoanelor vizate în material).

10. „Decât să rupi destinele oamenilor, mai bine fă dans clasic”
Unul dintre cele mai importante lucruri care le-am învățat (sau mai degrabă m-am convins că gândeam corect) este faptul că jurnalistul trebuie să analizeze foarte atent cum abordează o persoană și să nu uite că el poate să distrugă viața acestuia - ușor.

*
Știu, majoritatea consideră că sunt răutăcioasă cu jurnaliștii de la noi. Dar, critica constructivă te face mai bun. Ori o accepți, ori pleacă din acest domeniu până nu ai distrus viața cuiva sau a ta.
sursa foto: theluhai.comComentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce trebuie să le citim! 5 poezii care m-au impresionat în perioada adolescenței

Fetelor, nu transformați bărbatul vostru într-un travestit!

Retrospectiva anului 2017. Cele mai importante momente, suprinse de fotografi