... despre Vinul de la PuhoiVinul de la Puhoi - vinul de la „Asconi”.

Vinul de la Puhoi este un vin gustos. Am făcut cunoștință cu acest vin în luna februarie, când am realizat un reportaj. Atunci gustasem un Merlot de la „Asconi”. Atât. Am să recunosc, mie nu îmi plac Merlot-urile. Prefer vinurile albe.

Dar.

Am revenit la Puhoi săptămâna trecută. Am revenit alături de un grup de tineri (unii ne numesc haleavșiși). Eu aș numi exagerare și formulare greșită. Pentru că noi muncim după evenimente, scriem/analizăm/descifrăm.

Am degustat o serie de vinuri, am descoperit hala unde se produce vinul, am mâncat cireșe, am vizitat muzeul, am admirat priveliștea.

Cinci lucruri care trebuie să le știți despre vinăria „Asconi”:

1. Vinăria a fost construită în 1960, dar a fost fondată în 1994. La acest moment, vinăria deține circa 500 ha de viță de vie. Investițiile au fost de milioane de lei și compania exportă pe patru continente: Europa, America, Asia și Africa. Acest lucru mi se pare extraordinar.

Directorul vinăriei este Anatol Sîrbu. 
Și nu, nu suntem rude. 
Și da, mă mândresc cu acest nume.2. Vinăria „Asconi” modifică etichetele vinului în funcție de țara unde acesta va fi exportat. 3. Mâncarea care o prepară gospodinele de la vinărie are gustul copilăriei mele. Sarmalele cu smântână, mămăliguța cu tocăniță, plăcintele crocante, pâinea puhavă abia scoasă din cuptor, slănina cu usturoi, vinul rece...

Trebuie să gustați toate astea. 4. Au cel mai gustos Riesling pe care l-am gustat vreodată. Mirosul, gustul, culoarea...
5. Cei de la „Asconi” au un ghid tare ciotcos, Ion (el este și unul dintre vinificatori), care îți poate satisface oricine curiozitate legată de vin. Nu te lasă să ieși de pe teritoriul vinăriei dezinformat în materie de vinuri.


Dacă mai doriți să descoperiți ce au scris ceilalți „colegi de sticlă” și ce fotografii au făcut aceștia, accesați linkurile de mai jos:

1. Dumitru Brânzan: Asconi Winery – Puhoi, Moldova
2. Adry Plugaru: Vinăria Asconi
Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

De ce trebuie să le citim! 5 poezii care m-au impresionat în perioada adolescenței

Fetelor, nu transformați bărbatul vostru într-un travestit!

Retrospectiva anului 2017. Cele mai importante momente, suprinse de fotografi