De ce nu am să îl votez pe Urechean la alegeri


Notă: Nu am nimic împotriva domnului Urechean, iar în articol am scris ceea ce cred fără a voala.


*
Astăzi am participat în cadrul unui offline cu Serafim Urechean, cadidatul PLDM la Primăria Capitalei.
Decizia de a nu vota pe fostul edil al orașului am luat-o mai demult, iar astăzi s-au mai adunat câteva motive.

*

Iată de ce nu am să îl votez:

1. Pentru că eu am decis, cu câteva săptămâni în urmă, care este candidatul meu și echipa care îmi reprezintă interesele. Sunt proaspeți, tineri (majoritatea) și am încredere că ei vor schimba Chișinăul.

2. Astăzi la off. La întrebarea dacă are încredere în Filat (liderul partidului din partea cui candidează), Urechean a ezitat să zică DA sau NU. A preferat să voaleze răspunsul, zicând că Filat l-a trădat în 2005, dar acum îl admiră pentru curajul care dă dovadă în anumite situații.

3. Când l-am întrebat de soția lui și ce crede distinsa doamnă despre deciziile care le ia Urechean în politică, domnul a zis că ei obișnuiesc să ia deciziile independent și „fără referendum”. 
Am zis în repetate rânduri că, pentru mine, modul în care un politician vorbește despre femeia lui/soție/iubită și comunicarea dintre cei doi (schimbul de păreri, sfaturile, critica constructivă) zice mult despre personalitatea politicianului.
*Totuși, fostul primar a precizat că soția lui este o femeie extraordinară și că a trecut prin momente dificile alături de el. Lucru demn de apreciat.

4. Când l-am întrebat dacă are destule puteri pentru încă un mandat și dacă vârsta nu îl va încurca să schimbe orașul în unul mai bun, acesta mi-a zis că are destulă putere și că „un biker nu are cum să nu aibă puteri”.
„M-ai văzut cum urc pe motocicletă?”, mi-a zis el.
Nu văd legătura între puterea de a conduce o motocicletă și ce a de conduce Primăria.

5. Este mult prea sigur că va câștiga alegerile, chiar dacă știe rezultatele sondajelor. Nu îmi place când politicienii se îmbată cu apă rece. 
Plus, în momentul când l-am rugat să enumere câteva motive pentru care l-aș vota... doar unul mi-a trezit curiozitatea: ajutorul financiar oferit tinerilor familii
Dar de unde bani? Cine vor fi mai exact tinerii? Cum vor fi selectați?

6. Partidul reprezentat de Urechean la aceste alegeri este un partid în care mi-am pierdut încrederea, așa cum mi-am pierdut încrederea în majoritatea politicienilor de la noi.

*
Totuși.

Mi-a plăcut că știe multe despre Chișinău, că știe exact cum au stat lucrurile în Chișinău cu 11 ani în urmă și cum respiră orașul în acest moment. Mi-a plăcut că nu a fost arogant și a încercat să răspundă la toate întrebările (chiar dacă uneori devia de la răspunsurile necesare). Ar fi un bun manager, dar nu al Capitalei. Acestea nu sunt destule pentru a fi primar.

*
L-am simțit extenuat pe alocuri, chiar dacă vroia să pară energic.

*
Am mâncat bine, am vorbit mult și am râs.

Atât de la off-ul cu Serafim Urechean.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce trebuie să le citim! 5 poezii care m-au impresionat în perioada adolescenței

Fetelor, nu transformați bărbatul vostru într-un travestit!

Retrospectiva anului 2017. Cele mai importante momente, suprinse de fotografi