Ghid practic pentru cei care iubesc un jurnalist


Să iubești un jurnalist este un dar și un chin în același timp.

Jurnaliștii ca și politicienii, actorii și cântăreții sunt persoane publice. Jurnaliștii trăiesc viața unui om public. Fără îndoială!
La fel ca și protagoniștii materialelor video (presă sau radio), fiecare pas al jurnaliștilor este analizat și urmărit de ceilalți. Orice gafă este catalogată drept una terifiantă și de neiertat.

O literă scăpată, o virgulă în plus, câteva întrebări absurde în cadrul unui interviu cu șeful statului - gata, ești un jurnalist ratat. 
Dacă mai ai rateuri în viața personală, devii subiect interesant în culisele presei noastre. Mai ales că avem o țară mică mică și toți jurnaliștii se cunosc între ei.

Ghid practic pentru cei care iubesc un jurnalist

Dacă te apuci să iubești un jurnalist, trebuie să fii gata să accepți provocările vieții alături de acest individ creativ și extrem de încăpățânat.

Jurnalistul este creat dintr-un material ciudat. Unii sunt prea sărați, altora le lipsește cu desăvârșire „sarea și piperul”(n.r. nu e vorba de emisiunea de la JurnalTV).

Nu trebuie să fugi după un jurnalist, nu îl vei prinde niciodată. Nu încerca să îl numești afurisit, nu va recunoaște. Chiar dacă este un afurisit.

Chiar dacă el va dori să îți dedice mai mult timp, nu o va putea face. El nu are timp liber. Timpul liber îl petrece „făcând jurnalism” la o masă cu vreo doi colegi de breaslă sau stând în fața laptopului și inspirându-se din presa străină. 

Dacă vrei să faci fericit un jurnalist, nu îi cere să focuseze asupra unui singur lucru. NU o va putea face. El se implică peste tot și e atent la mai multe lucruri o dată.  
Nu îl limita. Se va sufoca.
Nu îl critica dur. El iubește să critice, dar fuge de criticile persoanelor dragi.
Nu încerca să îl sufoci cu întrebări de rutină, nu va răspunde la ele. Îți va cere să fii mai explicit și mai concret.

Obișnuiește-te cu faptul că va corecta felul tău de a te exprima. Jurnaliștii nu suportă agramații, analfabeții sau persoanele fără studii superioare. (Să nu uităm că și în rândul jurnaliștilor sunt mulți agramați)

Jurnaliștii nu cred în povești siropoase, cuvinte dulci și promisiuni deșarte. Sunt sătui de politicieni și realitățile statului (care uneori le cunosc, dar nu au cum să le transmită și oamenilor ceea ce cunosc). În viața reală au nevoie de lucruri adevărate, fără promisiuni - doar acțiuni, fără momente siropoase - doar acțiuni.

Dacă iubești un jurnalist va trebui să accepți realitățile lui. El poate să întârzie la cină, să lipsească la un moment important din familie, să uite de o zi importantă - cauza este SERVICIUL. 

Uneori nu va găti nici cina și va uita că fierbe apa la bucătărie. Se va reține la bere cu ceilalți cameramani (dacă e operator) sau va sta până târziu pentru că trebuie să termine să editeze un reportaj video.

Un jurnalist nu este un tiran insensibil! NU!
Jurnaliștii au o mare nevoie de iubire, recunoaștere profesională și o familie înțelegătoare.

Nu trebuie să vă speriați. Jurnaliștii sunt niște ființe minunate. Din păcate, printre aceștia veți găsi curve, trădători, fățarnici (mulți), ratați și agramați. Dar „nu este pădure fără uscături”.

Dacă vrei să faci fericit un jurnalist, iubește ca și cum a-i iubi pentru ultima oară. Ai grijă cum îl ții de mână pe stradă, ai grijă cum vorbești cu prietenii lui. Lui îi pasă! Nu îi plac îmbrățișările sufocante în plină stradă și săruturile în public. Se va simți de parcă stă cineva în spate și îl fotografiază pentru un EXCLUSIV pe prima pagină a ziarului. Încearcă să îl înțelegi, el asta face tot timpul - spionează oamenii pentru subiecte picante.

Jurnaliştii buni nu sunt materialişti. Fac totul din plăcere. Ulterior, această plăcere le aduce bani. Unora mai mulţi, altora mai puţin. Depinde de noroc.

Să iubești un jurnalist este un dar și un chin în același timp.

Notă: Cuvintele în ghilimele, rusismele și alte tipuri de cuvinte care deranjează sunt scrise INTENȚIONAT. Pentru a atrage atenția și pentru a accentua anumite MESAJE.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce trebuie să le citim! 5 poezii care m-au impresionat în perioada adolescenței

Fetelor, nu transformați bărbatul vostru într-un travestit!

Retrospectiva anului 2017. Cele mai importante momente, suprinse de fotografi